Výběrové kousky > Doporučení SIMAR k realizaci výzkumných šetření platná od 17. května 2020

Doporučení SIMAR k realizaci výzkumných šetření platná od 17. května 2020

V souvislosti s rozvolňováním vládních opatření proti koronaviru se realizace výzkumných šetření, samozřejmě s potřebnou opatrnosti, bude vracet do běžného režimu.
Nouzový stav vyprší 17. května 2020. Infekce Covid 19 podle Ministerstva zdravotnictví prošla českou populací velmi mírně. Epidemiologická situace v České republice je podle průběžných informací státních institucí velmi dobrá. Nadále však mohou vznikat lokální ohniska nákazy a je i nadále třeba zachovat taková opatření, která zajistí ochranu rizikových skupin.

Jsme hrdí na to, že se nám i ve ztížených podmínkách daří realizovat kvalitní výzkumné projekty. Obor výzkumu trhu, veřejného mínění a datové analytiky přináší pro společnost a ekonomiku velmi potřebné informace o náladách ve společnosti a o potřebách spotřebitelů a trhu. Jsme rádi, že současná situace již dovoluje využít širší škálu dotazovacích metod. SIMAR tímto mění své doporučení ze 16. března 2020 a doporučuje výzkumnému oboru následující postupy sloužící k ochraně respondentů při dotazování:


Obecné pokyny pro realizaci výzkumů s respondenty
  • Účast respondentů výzkumu je dobrovolná a výzkumný obor dodržuje profesní a etická pravidla obsažená v ICC/ESOMAR Kodexu, která kladou ochranu respondentů na první místo. 
  • Celý obor společně sleduje epidemiologickou situaci, přijatá vládní nařízení a doporučení, vyměňuje si tipy na funkční a bezpečné postupy a přizpůsobuje těmto informacím svou činnost.  
  • Osobní dotazování, skupinové a individuální diskuse, mystery shopping a další metody výzkumu, při kterých dochází k osobnímu kontaktu zástupce agentury s respondenty, realizujeme s dodržením pravidel, která minimalizují případné šíření nákazy.
  • Výzkumníci dodržují pravidla chytrého a bezpečného dotazování PRO VÝZKUM. Tato pravidla obsahují obecná hygienická doporučení epidemiologů (např. mytí rukou, dodržování bezpečné vzdálenosti atp.) a o těchto pravidlech poučí zástupce agentur, kteří přichází do osobního kontaktu s respondenty.

Pravidla chytrého a bezpečného dotazování PRO VÝZKUM
  • Oborové sdružení SIMAR doporučuje výzkumníkům aktivně sledovat další vývoj situace a utlumit výzkumnou aktivitu v ohniscích nákazy.
  • Doporučujeme pečlivě zvážit kontakt s rizikovými skupinami, zejména vyhnout se kontaktu s limi v karanténě a po pravidelném vyhodnocování rizik se zvýšenou opatrností zahrnout do vzorku i starší lidi.
  • Agentura i v těchto podmínkách usiluje o odpovídající reprezentativitu dotazovaného souboru. Doporučujeme výzkumným agenturám, aby tazatelé respondentům, kteří se z obavy z šíření viru nechtějí zúčastnit osobního dotazování nebo patří do rizikové skupiny, nabídli další způsob dotazování (např. CAWI, CATI atp.).  
  • Tazatelé a další zástupci výzkumné agentury v osobním kontaktu s respondenty a pracovníci řídící sběr dat budou před realizací výzkumu poučeni o hygienických a bezpečnostních pokynech, tzv. pravidlech chytrého a bezpečného dotazování PRO VÝZKUM. Pravidla zahrnují používání osobních ochranných prostředků, dodržení bezpečné vzdálenosti, realizaci výzkumu mimo uzavřené prostory, používání dezinfekce např. při využití elektronického dotazovacího zařízení a pravidla minimalizace šíření nákazy. Pravidla také zahrnou poučení uzpůsobená pro danou metodu dotazování či uložený úkol. 
  • Tazatelé / pracovníci agentury před zahájením projektu podepíší písemné čestné prohlášení o neexistenci příznaků virového infekčního onemocnění (např. horečka, kašel, dušnost, náhlá ztráta chuti a čichu apod.) a o tom, že nebyli v kontaktu s nakaženými osobami a že během práce na projektu zachovají pravidla chytrého a bezpečného dotazování. 
  • Výzkumník před zahájením rozhovoru respondenta krátce informuje o přijatých opatřeních a bude se řídit pokyny pro bezpečné dotazování.

Realizace osobního dotazování a dalších kvantitativních metod vyžadujících kontakt výzkumníka a respondenta (CAPI, CLT, mystery)
  • Pokud možno minimalizovat délku dotazování (nejlépe na 15, případně 30 minut).
  • Vyhnout se pobytu respondenta a tazatele v uzavřených prostorách, pokud je to možné.
  • Doporučujeme tedy například realizovat rozhovor na zahrádce před domem místo přímo v domácnosti, při realizaci výzkumu v místě nákupu realizovat rozhovor např. na parkovišti.
  • Pokud je vstup do domácnosti nutný (například při instalaci zařízení v domácnosti respondenta), pracovník agentury vstoupí s rouškou a po předchozí dezinfekci rukou, případně použití rukavic. Zařízení bude před instalací hygienicky ošetřeno, kontakt s členy domácnosti je minimalizován na nutné minimum. 
  • Pokud je to možné, preferujeme bezkontaktní interakci respondenta a tazatele. V případě, že pracovník předává respondentovi nějaký předmět (např. tablet na samovyplnění části dotazníků, nějaký výrobek, který je předmětem testování, nebo nějakou odměnu) musí tyto předměty splnit hygienické požadavky (tedy jsou zabalené, dezinfikované atp.). 
  • Při realizaci CLT (central location test) je třeba dodržet pravidla pro provozovny obchodů, tedy dodržení odstupů minimálně 2 metry (doporučení plochy, resp. kapacity pro jednoho přítomného zákazníka nejméně cca 10 m2 prodejní plochy), na místě dostupná dezinfekce rukou, povinná ochrana horních cest dýchacích na obou stranách (zaměstnanec i zákazník), manipulace personálu v rukavicích, rukavice i pro klienty na vyžádání.

Realizace skupinových diskusí a individuálních rozhovorů
  • V případě, že povaha zadání výzkumného projektu neumožňuje online skupinovou diskusi, je za podmínky dodržení pravidel chytrého a bezpečného dotazování PRO VÝZKUM možné realizovat skupinové diskuse, je třeba dodržet potřebná hygienická opatření a omezit velikost skupiny. 
  • Tam, kde je to metodicky možné, preferujeme individuální rozhovory. Skupinové diskuse je vhodné realizovat v menších skupinách, například ve 4 lidech, za dodržení hygienický opatření analogických pro vzdělávání a volnočasové aktivity (viz níže). 
  • Současná vládní opatření například v oblasti zájmové činnosti a vzdělávání povolují účast až 11 respondentů (viz usnesení vlády č. 491 ke vzdělávání a volnočasovým aktivitám z 30. dubna 2020).  Skupinové diskuse jsou založeny spíše na pracovněprávním vztahu, nicméně bychom, vzhledem k situaci, doporučili realizovat tyto aktivity zatím spíše v omezeném režimu. Další postup ohledně skupinových diskusí budeme s odborníky na trhu diskutovat po další fázi uvolnění 25. května. 

 

Hana Huntová, výkonná ředitelka SIMAR