Výběrové kousky > Výroční zpráva o stavu výzkumného trhu za rok 2021

Výroční zpráva o stavu výzkumného trhu za rok 2021

SIMAR právě vydal novou výroční zprávu o stavu výzkumného trhu 2021, která obsahuje shrnutí informací o výkonu výzkumného oboru, trendech a dění v této oblasti.

Celkový obrat výzkumu trhu oproti roku 2020 zaznamenal významný nárůst obratu o 16,8% na 3 548 milionů Kč, přičemž členské agentury SIMAR rostly nevídaným tempem 22.3%. Dominantním zdrojem dat jsou online metody, trend, který ještě posílil vlivem coronavirových opatření. Žebříček výzkumných agentur podle obratu zůstává nezměněn, první pětici tvoří Ipsos, Kantar CZ, NielsenIQ, GfK Czech a Nielsen Admosphere. 

Zpráva byla představena na setkání 10. května, které se konalo u příležitosti Mezinárodního dne výzkumu trhu a veřejného mínění, které spolu s ESOMAR slaví výzkumníci a výzkumné asociace po celém světě. Mezinárodní den a následný festival je příležitostí ke společnému zamyšlení nad tím, co náš obor přináší společnosti a ekonomice a kam máme napřít síly v budoucím období. Setkání, kterého se zúčastnilo více než 70 odborníků, proběhlo pod záštitou ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové. 

Na setkání vystoupila Dominique Servant z mezinárodní asociace výzkumníků ESOMAR, Crispin Beale, který pohovořil o soutěži Insight250, vyzdvihující zajímavé osobnosti z oboru z celého světa.

Petr Koubský, publicista z DeníkuN, promluvil o práci s daty, z pohledu novináře, o svůj pohled se také podělila Klára Martincová z Vodafone. 

Nahrávka prezentace Petra Koubského je k dispozici na YouTube kanálu SIMAR zde, nahrávka prezentace Kláry Martincové pak zde.

Výzkumný otazník, cenu SIMAR pro průkopníky, lídry a inovátory v oblasti výzkumu trhu, marketingu založeného na datech a informacích byla udělena Petře Průšové ze společnosti Kantar.

Zleva: Ondřej Veis (předseda SIMAR), Petra Průšová a Hana Huntová (výkonná ředitelka SIMAR)

Výroční zpráva o stavu výzkumného trhu za rok 2021