Výběrové kousky > Setkání k výročí výzkumu 1989

Setkání k výročí výzkumu 1989

14. ledna 2020 proběhlo v prostorách Sociologického ústavu AV ČR v.v.i. setkání pamětníků realizace prvního novodobého výzkumu k aktuální politické situaci v Československu, který se realizoval ve dnech 25. a 26. listopadu 1989.

Setkání se účastnilo téměř třicet výzkumníků. Iniciátor setkání Přemysl Čech tak spolu s účastníky mohl zavzpomínat na realizovaný výzkum a také se účastnit živé debaty o současné společnosti a jejím vývoji v prostorách, ve kterých se kdysi první výzkum listopadového vývoje připravoval.

Foto: Přemysl Čech a Tomáš Kostelecký

Sklenkou šampaňského si mimo jiné připili Jiřina Šiklová, Jan Hartl, Hynek Jeřábek, Luboš Rezler, Milan Tuček, Tomáš Kostelecký, Jiří Buriánek, Ivan Gabal, Jan Tuček, Jan Herzmann, Pavel Šimoník, Ondřej Štefl či Vladimír Bodlák.

Foto: Ivan Gabal na schodišti SOÚ AV ČR

Účastníci vzpomínali na děrné štítky a počítače, které zabraly celou místnost. I když technologie výzkumné a sociologické zjišťování dramaticky proměnily, podstata zůstává stejná. V debatě se ukázalo, že přirozená zvídavost je zakladatelské generaci vlastní. Pokračovatelé - mezi nimi Paulína Tabery z CVVM či Jarmila Pilecká z Medianu - přispěli stejně čerstvými postřehy jako Jiřina Šiklová a Ivan Gabal.

Foto: Jiřina Šiklová

Foto: Záznam odpovědí respondentů, které si zapisoval do sešitu Hynek Jeřábek