Čerstvě namleto > Praha uprostřed žebříčku Ipsos Top Cities 2017

Praha uprostřed žebříčku Ipsos Top Cities 2017

Zajímavé srovnání světových metropolí nabídl globální průzkum agentury Ipsos, který města hodnotil z hlediska jejich atraktivity pro bydlení, návštěvu coby turistické destinace a pro byznys. Praha vybojovala 30.-31. místo z celkem 60 mapovaných metropolí. Nejatraktivnější je Praha jako turistická destinace.

Ipsos metropole seřadil na základě indexu, který v sobě kombinoval výše uvedené oblasti. Zajímavé je proto sledovat nejen celkové pořadí, ale zaměřit se i na jednotlivé oblasti. Žebříčku dominuje New York následovaný Abu Dhabi a s menším odstupem Londýnem na třetí příčce. New York i Abu Dhabi za své umístění vděčí především pracovním příležitostem, které zde lidé oceňují nejvíce ze všech šedesáti metropolí. Nutno však podotknout, že oproti roku 2013, kdy byl obdobný průzkum realizován poprvé, prvenství New Yorku nestojí již na tak pevných základech.

Londýn si sice také trochu pohoršil, ovšem stále se drží na předních příčkách. Obavy, že město ztratí na své atraktivitě v důsledku Brexitu, se tak zatím neukázaly být příliš opodstatněné,“ komentuje výsledek jedné z evropských metropolí Lenka Sazmová, Account Director Ipsos Public Affairs. Že každá metropole vyniká něčím trochu jiným, dokazuje i fakt, že za nejlepší místo pro bydlení průzkum označil Curych, který přitom celkově zaujímá až 6.-7. pozici. Byznys se nejlépe dělá právě v New Yorku a navštívit stojí za to především Paříž. Ta celkově obsadila čtvrté místo.

Praha se celkově umístila na 30.-31. příčce, přičemž nejatraktivnější je jako turistická destinace. Podobně jako Praha skórují města, jako jsou Istanbul, Bangkok, Boston, Chicago nebo Rio de Janeiro. Z Evropských měst kromě Londýna, Paříže a Curychu skórují lépe například Řím, Amsterdam, Madrid a některá německá a hlavní severská města. Hůř je na tom Dublin, Brusel, Moskva, Budapešť, Bělehrad a Varšava.

 

Detailní pohled na názory lidí z různých zemí ukazuje, že do první desítky měst se Praha probojovala mezi obyvateli Ruska. Pro Rusy je Praha dokonce atraktivnější lokalitou než New York, Londýn nebo již zmiňovaný Curych.

Více informací i kompletní závěrečnou zprávu z výzkumu naleznete na: https://www.ipsos.com/en/ipsos-top-cities-2017

V případě jakýchkoliv dotazů nám, prosím, napište.

Kontakt: 
Tomáš Macků, Research & Communication Director, tomas.macku@ip­sos.com, GSM: 774 646 799

Praha uprostřed žebříčku Ipsos Top Cities 2017