Češi hermelín, Slováci nivu – sýry na našich stolech nesmí chybět
Český národní panel je součástí European National Panels, která sdružuje panely v 6 světových zemích (Česká republika, Slovensko, Polsko, Maďarsko, Bulharsko, Rumunsko). V rámci České republiky na něm probíhal výzkum na téma Mezinárodního dne milovníků sýrů, data byla sesbírána v období od 23. do 29. listopadu 2022. Výzkum probíhal v Česku na vzorku n=556 a na Slovensku na vzorku n=557 reprezentativní online populace 15+.
Čechy i Slováky rozhodně můžeme považovat za milovníky sýrů. Vůbec je nejí pouze 3 % Slováků a 4 % Čechů, ať už proto, že je nemají rádi, ze zdravotních důvodů či z přesvědčení (vegani). Za nepatrně větší milovníky sýra se považují Slováci (31 %), a to bez ohledu na pohlaví nebo věk. Zato v Česku najdeme o něco více fanoušků sýra u lidí ve věku 30–44 let. Po sýru nicméně alespoň občas sáhne až 96 % internetové populace jak v Česku, tak na Slovensku. V tomto ohledu vládne mezi oběma zeměmi vzácná shoda.
Myslíme si, že sníme podstatně méně sýrů, než skutečně sníme
Průměrná roční spotřeba sýrů na jednoho občana Evropské unie je 17–20 kg – respondentů jsme se ale zeptali na jejich osobní tip. V tomto „cvičení“ byli o něco úspěšnější Češi (15 %), ze Slováků uvedlo správný tip 13 %. Evidentně si respondenti ani v jedné zemi své porce sýru neváží, přestože ani Slováci ani Češi rozhodně nepatří k národům, které by evropský průměr výrazně snižovaly. Ku příkladu průměrná spotřeba sýru v ČR se pohybuje kolem 16 kg na osobu. Jak internetoví Češi, tak i internetoví Slováci odhadovali roční spotřebu sýru nejčastěji v rozmezí 9–12 kg na jednoho občana EU, čímž i svůj vlastní „sýrový apetit“ trochu podcenili.
Nemáme ponětí, kdo je největším evropským „sýrožroutem“
Je vidět, že když se řekne sýr, představíme si nejčastěji italský parmazán nebo mozzarellu, švýcarský ementál nebo francouzský brie, camembert nebo roquefort. Itálie, Švýcarsko a Francie byly totiž nejčastější tipy na země s nejsilnějšími konzumenty sýrů v Evropě. Zapomněli jsme však na řeckou fetu, bez které se neobejde žádná řecká domácnost. Ano, jsou to právě Řekové, u kterých se roční konzumace sýru pohybuje kolem 28 kg na jednu osobu a s tímto solidním apetitem se z nich stali největší sýrožrouti v Evropě. Až 42 % internetových Čechů udělilo první místo Francouzům, za nimi s rozdílem 19 procentních bodů následují Italové (23 %) a 17 % Čechů tipovalo Švýcary. Slováci rozdělili své tipy téměř rovnoměrně Italům (28 %), Francouzům (25 %) a Švýcarům (21 %). V tipování vítězů však byli Slováci o něco úspěšnější: Řeky jako největší konzumenty sýru uvedlo 11 % z nich, zatímco v Česku je uvedlo pouze 5 % internetové populace. Nejvíce správných tipů bylo mezi mladými Slováky ve věku 18–29 let (21 %). Možná bychom měli častěji vyrazit na dovolenou na řecké ostrovy, abychom si připomněli, jak výtečná, pestrá a plná kvalitních sýrů je jejich kuchyně.
Na špagety, na chlebíčky nebo jen tak do ruky – polotvrdé sýry nás nezklamou
Nejoblíbenějším druhem sýru jsou jednoznačně polotvrdé sýry typu ementál, cheddar apod. Řekla nám to téměř třetina internetové populace obou zemí. Univerzální uplatnění našly polotvrdé sýry v českých i slovenských domácnostech, ať už jimi posypeme domácí pizzu nebo špagety, nakrájíme na studenou mísu s ořechy a ovocem, nebo lehkým sýrovým popraškem zakryjeme ne právě povedené obložené chlebíčky. Strouhaný sýr zakryje a vylepší vše a navíc nám opravdu chutná.
Jako druhé v našem jídelníčku vedou plísňové sýry. Zatímco Češi o něco více holdují těm s bílou plísní (19 %) a nedají dopustit na hospodský nakládaný hermelín, Slováci nepatrně častěji sází na sýry s plísní modrou (17 %).
I u sýrů platí, že chutě se s věkem mění. Zatímco sýry s modrou plísní vyhledávají jen 3 % mladých Čechů ve věku 18–29 let, lidé starší 60 let si tento druh sýru vychutnávají mnohem častěji (29 %). Sýru s modrou plísní propadli také ve větší míře čeští muži (20 %) než české ženy (12 %).
Mladí Češi ve věku 18–29 let naopak našli výrazně více zalíbení v měkkém tvarohovém sýru mozzarella (19 %), zatímco české internetové ženy (16 %) signifikantně častěji než muži (5 %) sáhnou po ricottě nebo žervé.
TOP 5 druhů sýrů, data za obě země, n=1066, respondenti, kteří alespoň občas jí sýry: 1. polotvrdé sýry, 2. sýry s bílou plísní, 3. sýry s modrou plísní, 4. tvrdé a zrající sýry, 5. tavené sýry.
Pokud i vy máte zájem účastnit se podobných výzkumů, můžete se přidat ke komunitě respondentů Evropského národního panelu a přispět svojí odpovědí ve výzkumech na různá témata. Více informací naleznete zde www.narodnipanel.cz/media.
Zdroj: https://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92087.aspx.
European National Panels je dceřiná společnost agentur Nielsen, NMS Market Research a STEM/MARK, která sdružuje národní panely v zemích Visegrádské čtyřky a v Bulharsku a disponuje v těchto zemích více než 160 tisíci respondenty.
Kontakt:
Petra Starovičová, Marketing & PR Manager, European National Panels, +420 777 356 902, e-mail: starovicova@narodnipanel.cz