Výběrové kousky > Výzkumný DJ listopad a prosinec 2018

Výzkumný DJ listopad a prosinec 2018

Výzkumný DJ SIMAR - články a informace o výzkumu trhu a veřejného mínění publikované v českých a zahraničních médiích v listopadu a prosinci 2018.

Letem insight industry světem

RWConnect uveřejnil rozhovor s Didierem Truchotem, ve kterém vysvětluje proč Ipsos v rámci strategie Total Understanding koupil divize GfK Customer Experience, Experience Innovation, Health and Public Affairs.

Byla publikovaná 2018 GRBN Global Top 25 Report, která zajímavým způsobem odráží dramatický růst a změny v oboru výzkumu trhu a veřejného mínění. Největší globální agenturou zůstává Nielsen Holdings, dále Kantar a IQVIA. Na čtvrté místo se vmáčkl Gartner Research a odsunul tak Ipsos a GfK níže do tabulky. První desítku uzavírá IRI, Westat, dunhumby a INTAGE Holdings; USA a UK zůstávají klíčovými pro výzkumný obor, další země se zástupci v první pětadvacítce jsou Japonsko, Francie a Německo.

Na listopadové konferenci ESOMAR Fusion 2018 v Dublinu se diskutovala umělá inteligence (AI) a strojové učení (machine learning). Strojové učení bylo například využito při analýze obrázků a odhadování směru důležité společenské diskuse, kontextuální analýza sociálních médií je užívána pro budoucí komunikaci značky, ukazovaly se také příklady uzpůsobení tónu komunikace s nespokojenými zákazníky díky cluster analýze probíhající v okamžiku dotazování. rwconnect, 27.11. Seznam nejlépe hodnocených prezentací je zde. Úvaha o důležitosti kvalitativních technik pro big data je k dispozici zde.

Z letošního 21. ročníku Effie, soutěže efektivity reklamy pořádanou AKA, si nejvíce cen odnesla agentura Ogilvy. K objektivitě zpřísněných pravidel ocenění přispěla i odborná porota se zástupci SIMAR. MediaGuru, 7.11.

Česká marketingová společnost vyhlásila čtrnáctý ročník soutěže Marketér roku 2018. Uzávěrka přihlášek je 19. dubna 2019, přihláška zde.

ESOMAR se věnuje mladým talentům v oboru. Během kongresu dostanou členové Young ESOMAR Society šanci prezentovat svůj nápad. V mnoha zemích také existuje soutěž Research Got Tallent, která propojuje čerstvé nápady a potřeby charitativních organizací. RWConnect.

ESOMAR také pravidelně nabízí podmínky pro ESOMAR Scholarship for Market Research.

Patrck Fagan se v článku na RW Connect věnuje problematice profesionálních respondentů v online průzkumech. Adward Appleton se zamýšlí nad problematikou kvalitativních výzkumů realizovaných v digitálním prostředí.

ČSÚ vydal demografickou příručku 2017, která shrnuje populační procesy a strukturu obyvatelstva ČR, data obsahují dlouhodobé časové řady a mezinárodní srovnání.

The Market Research Society vyhlásila MRS Awards. Cenu z prestižní soutěže si tento rok odnesly společnosti ICM Unlimited, C Space a MTM. Grand Prix za nejvlivnější studii získala ICM Unlimited. research-live, 4.12. 

Proběhla konference České sociologické společnosti 2018, program je k dispozici zde.

Ochránce osobních údajů zavalily stížnosti, kterých je za půl roku dva tisíce. Üřad nejvíce řeší podněty týkající se telemarketingu, pokuty zatím nepadly. irozhlas, 10.11.

Na 3. čtení byl 5.12. 2018 schválen vládní návrh zákona o zpracování osobních údajů (tzv. adaptační zákon GDPR). V Česku odteď platí věková hranice 15 let pro to, aby dítě mohlo udělit souhlas se zpracováním osobních údajů v internetových službách, např. na sociálních sítích. Novela bude nyní postoupena senátu a poté ji podepisuje prezident.

Čerstvě namleto

Studie GfK Czech Future Buy 2018 ukázala, že Češi jsou při využívání mobilních telefonů při platbě za zboží spíše konzervativní, 29% v ČR vs. 48% v evropském průměru. Agentura GfK také publikovala rozsáhlou studii o technickém spotřebním zboží v ČR.

Kupní síla obyvatel ČR poskočila ve studii GfK „Kupní síla Evropy“ o 3 příčky na 23. místo. Zprávu převzaly mimo jiné servery novinky, našepenize. Člen ECB na konferenci o evropské hospodářské integraci uvedl, že hospodářské sbližování východní a západní Evropy v podstatě ustalo. ihned, 27.11. Zástupci EU zemí se shodli, že rozpočet na politiku soudržnosti by neměl být krácen. ct24

Nielsen Admosphere zjistila, že nejoblíbenější koledou je Tichá noc a 13% respondentů balí dárky až na Štědrý den.

Jak zjistila agentura Ipsos, oblasti, které firmy podporují sponzoringem, by měly zahrnovat vzdělávání, amatérský sport a vědu a výzkum.

Nejsilnější kategorie na tabákovém trhu, tradiční cigarety, zaznamenala mírný sestup pravidelného užívání. Ze studie Kantar TNS vyplynulo, že nejrychleji roste podíl nových produktů zahřívajících tabák. novinky, 29.11.

Sociolog Jiří Vinopal prezentoval výsledky šetření CVVM, podle kterých čeští pivaři vypili meziročně o 1,2 velkého piva méně s týdenní spotřebou 7,6 půllitru. Ženy vypily 2,7, což je navýšení o 0,4 půllitru. lidovky, 3.12. 

Firma SEAT si realizovala výzkum, podle kterého mileniály při koupi nového auta zajímá vzhled, konektivita, audiosystém a informační a zábavní funkce. auto-mania

Mezi rostoucí maloobchodní sektory v šesti nejvýznamnějších ekonomikách patří potraviny, oblečení a obuv, zdraví a kosmetika a domácnost a zahrada. Studie CBRE též potvrzuje stabilní pozici omnichannel marketingu, ve kterém kamenná prodejna zůstává součástí rozhodovacího cyklu zákazníka. roklen24, 23. 11. 

Organizace HealthCare Institute realizovala výzkum hodnocení nejlepších nemocnic Česka. Vítězem se stala Nemocnice Písek, Vojenská fakultní nemocnice Praha a Vojenská nemocnice Olomouc. deník.cz, 17.11.

 

Technologie, digitalizace, inovace a budoucnost

Společnost Veeam Software oznámila plán investovat 3,39 miliard korun na podporu svého hlavního centra pro výzkum a vývoj, které se nachází v Praze. Práci tak bude mít dalších 500 softwarových vývojářů. Investice se zaměří na oblast inteligentní správy dat. systemonline, computerworld. Server itbiz uveřejnil rozhovor s jedním ze zakladatelů společnosti, kteří říkají, že pro své inovační centrum mají v Praze dobré podmínky.

Milardář Pavel Bouška investoval spolu s Petrem Pištělákem a Lubošem Černým startup Datasapiens. který si vzal za cíl změnit situaci s nedostatkem kvalitního insightu pro správná obchodní rozhodnutí. ihned, 6.11.

Institute Of The Future a Dell Technologies ve své studii tvrdí, že neznáme 85% pracovních míst, které do 12 let vzniknou. Díky integraci VR a dalších pokročilých digitálních technologií bude pracovní trh v USA tvořen spíše freelancery, počítače budou schopni podle vzhledu stanovit diagnózu dříve než lékaři. studenta, 6.11.

Společnost IDC přinesla zprávu, ve které odhaduje celosvětové podnikové výdaje na technologie a služby umožňující digitální transformaci. Investovat se bude do řízení dopravy a autonomních operací. Technologie jako je AI a strojové učení radikálně změní způsob, jakým podniky pracují s daty. channelworld, 30.11.

Computerworld přinesl zprávu, že do deseti let budou moci hackeři ovládat pomocí implantátů lidskou mysl i paměť. 6.11. Další shrnutí studií, podle kterých umělá inteligence zatřese pracovním trhem, uveřejnil server CFOworld s využitím tří vizí společnosti Gartner, podle které se třeba snaha maloobchodu nahradit prodavače umělou inteligencí ukáže jako marná.

Na Gartner sympoziu, které se počátkem listopadu konalo v Barceloně, představila společnost Gartner deset předpovědí. ihned, 6.11.

Díky neuroscience realizované v UK se zjistilo, že zvláště mladší lidé považují ženský hlas digitálních asistentů za přístupnější a přesvědčivější, zatímco pro populaci starší 35 let je přesvědčivější mužský hlas. otechnice, 7.11.

Sdružení CzechInno oznámilo vítěze osmého ročníku inovační soutěže Vizionáři 2018. Mezi nejzajímavější inovativní počiny se dostal SW nástroj pro řízení firemní ICT, kontejner pro uskladňování radioaktivního odpadu a systém na odběr a analýzu vzorků ze zateplených fasád. Osobností českého inovačního podnikání se stal Martin Gebauer z Českých radiokomunikací. businessinfo, 4.12.

Ministerstvo průmyslu a obchodu společně s Agenturou pro podnikání a inovace vyhlásilo podnikatelské projekty roku 2018. Cenu v kategorii výzkum a vývoj pro inovace získala společnost PETROF. Čtyři inovované klavíry vyvinuté ve spolupráci s Mendelovou universitou v Brně pomohly PETROF proniknout na nové trhy a oslovit nové zákazníky. vedavyzkum.cz, 2.12.

Financial Times ohodnotil 100 evropských společností s vedoucím postavením v oblasti digitalizace. Seat byl oceněn mezi leadery za prosazování digitalizace ve výrobě. V seznamu není žádný zástupce ČR. fdrive, 26.11.

 

Mediální výzkumy

Getting Media Right, globální studie realizovaná Kantar, mapuje postoje marketérů k hodnocení marketingové výkonnosti. Trh bojuje se smysluplným využitím dostupných dat, marketéři vidí, že je velmi problematické pospojovat výkon médií napříč všemi možnými a dále fragmentujícími nástroji a komunikačními kanály, a mnoho spotřebitelů stále nevnímá kampaně značek jako integrované, i když marketéři tvrdí, že je takové mají. MediaGuru, 21.11.

Na pátém ročníku Crossmediální konference představila pořádající agentura Median hlavní trendy užití crossmediálních přístupů užívaných českými zadavateli a jejich agenturami. MediaGuru, 27.11.

Jiří Vítek se ve spolupráci s Nielsen Admosphere pustil do projektů, které mají vyčistit nákup online médií pro potřeby komerční komunikace. Vznikl tak projekt AdArrows nabízející sofistikovaný nástroj pro programatickou reklamu. MediaGuru, SIMAR, 19.11.

Podle výsledků Radioprojektu za Q2+3 se Evropa 2 vyhoupla v denní poslechovosti na druhé místo před Radiožurnál, Impuls si dále drží vedení. MediaGuru, 7.11.

Dle Mediaprojektu za 2. a 3. čtvrtletí 2018 čte tisk 9 z 10 obyvatel ČR, celkový zásah časopisů je 82% a zásah deníků je 67%. Nejčtenějším deníkem zůstává Blesk a nejčtenějším časopisem Nedělní Blesk.

 

Výzkumy veřejného mínění

Podle pravidelné studie CVVM Hodnocení situace v ČR až 79 procent dotázaných hodnotí situaci na trhu práce jako dobrou. Lidé též pozitivně hodnotí přístup ke vzdělání a zdravotnictví. Klesl však počet lidí pozitivně hodnotících možnosti získání bytu a situace se zabezpečením ve stáří. ihned, 20.11.

Ve veřejném prostoru bylo publikováno několik výzkumů týkajících se názorů populace na kauzy okolo premiéra ČR Andreje Babiše. Například Median (idnes 14.11., irozhlas, 28.11.), KANTAR CZ pro Českou televizi (ct24, 2.12.), STEM (info.cz, 5.12.)

Byl publikován společný report ESOMAR a WAPOR „Freedom to Conduct Opinion Polls“ . Studie se zabývá omezeními a typy regulací výzkumů veřejného mínění. Report konstatuje, že v zemích bez embarga na uveřejňování výzkumů jsou výzkumy přesnější. Evropské výzkumné instituce hlásí zhoršení podmínek pro realizaci výzkumů způsobené snižováním rozpočtů, nižší ochotou odpovídat a zvyšujícími se náklady. esomar

Kathy Frankovic publikovala hodnocení předvolebních výzkumů v USA v roce 2018. Mimo jiné popisuje, jak telefonický předvolební výzkum realizovaný pro The Times ukazoval sběr dat v reálném čase, výsledky byly tedy upraveny po každém realizovaném rozhovoru. Další zajímavý výzkum realizoval YouGov pro CBS News s profesionálně řízeným a pečlivě kontrolovaným online panelem. RWConnect.

Server info.cz přinesl zajímavý rozhovor Rychlíkové, Uhlové a Prokopa o exekucích.

 

Denní zprávy z oboru jsou také k dispozici na našem twitterovém účtu.