Čerstvě namleto > Růst trhu technického spotřebního zboží v České republice v třetím čtvrtletí roku 2017

Růst trhu technického spotřebního zboží v České republice v třetím čtvrtletí roku 2017

Trh s technickým spotřebním zbožím zaznamenal v České republice za třetí čtvrtletí roku 2017 ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku nárůst téměř o 5 procent.

Na pozitivním vývoji se podílely sektory telekomunikací (TC), velkých domácích spotřebičů (MDA), fota (PH) a také spotřební elektroniky (CE). Již tradičně byl největší meziroční nárůst zaznamenán u sektoru malých domácích spotřebičů (SDA).

Česká republika: Technické spotřební zboží – hodnota prodeje u jednotlivých sektorů
Zdroj: GfK Czech Republic

Spotřební elektronika

V kategorii TV přijímačů pokračuje posun poptávky směrem k větším úhlopříčkám a technologiím s vyšší kvalitou obrazu, což se odrazilo také na růstu průměrné ceny TV.

Dvouciferný růst prodejů zaznamenaly všechny sledované audio kategorie, mezi nimi pak zejména domácí audiosystémy s připojením, přenosné reproduktory a náhlavní soupravy s Bluetooth připojením.

V rámci TV trhu klesal v období od června do září 2017 podíl modelů s prohnutou obrazovkou.

Prodeje set top boxů a videopřehrávačů/rekordérů a rovněž tradičních audiosystémů pokračovaly v dvouciferných meziročních poklesech.

Foto trh

Ve třetím čtvrtletí 2017 rostl tržní podíl kompaktních fotoaparátů s výměnným objektivem. Naopak dvouciferný pokles poptávky zaznamenaly kompakty s pevným objektivem.

Velké domácí spotřebiče

Nejdynamičtější kategorií v sektoru velkých domácích spotřebičů je kategorie sušiček prádla s téměř 50procentním meziročním nárůstem. Téměř všechny produktové skupiny jsou meziročně v pozitivním nárůstu s výjimkou mrazáků. Solidní meziroční nárůst vykázaly také kategorie odsavačů a varných desek.

Naopak klesající trh byl zaznamenán u mrazáků. S lehkým meziročním poklesem průměrné ceny se setkaly i sušičky prádla.

Malé domácí spotřebiče

Trh malých domácích spotřebičů je nejdynamičtěji rostoucím segmentem v rámci sledovaných sektorů GfK TEMAX CR. Nárůst prodeje vysavačů je podpořen regulací EU na snížení příkonu klasických vysavačů a s tím spojeným doprodejem starších výrobků.

Pokles se projevil u odšťavňovačů, které klesají o téměř 40 procent oproti stejnému období loňského roku.

Informační technologie

V sektoru informačních technologií byl zaznamenán pozitivní vývoj průměrné cenové hladiny v kategorii stolních a přenosných počítačů. Také došlo k přesunu spotřebitelské poptávky k zařízením s větší úhlopříčkou displeje v rámci monitorů. Meziroční pokles objemu generovaly počítače a tablety.

Telekomunikace

V sektoru telekomunikací byla zaregistrována rostoucí váha chytrých telefonů s větší uhlopříčkou, zvláště pak Phabletů. Klasické telefony ve třetím čtvrtletí se po delší době dostaly do pozitivních čísel.

Naopak klesal tržní podíl chytrých telefonů s rozlišením zadního fotoaparátu do 8mpx.

Kancelářská technika

Růst prodejů i průměrné ceny meziročně zaznamenaly inkoustové tiskárny i multifunkční zařízení.

V hodnotě i objemu naopak klesaly prodeje laserových zařízení v obou hlavních kategoriích.

GfK TEMAX® zprávy za všech 41 zemí, včetně datových tabulek jsou dostupné na: http://temax.gfk.com/reports/.

Kontakt: 
Zdeněk Bárta, GfK Consumer Choices Director CZ&SK, Tel. +420 296 555 660, zdenek.barta@gfk.com.

Růst trhu technického spotřebního zboží v České republice v třetím čtvrtletí roku 2017