Čerstvě namleto > Růst trhu technického spotřebního zboží v České republice v prvním čtvrtletí roku 2017

Růst trhu technického spotřebního zboží v České republice v prvním čtvrtletí roku 2017

Trh s technickým spotřebním zbožím zaznamenal v České republice za první čtvrtletí roku 2017 ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku téměř 4procentní nárůst.

Pozitivní vývoj byl tažen zejména sektorem telekomunikací, který se obratově zvedl meziročně o 8 procent, a také velkými a malými domácími spotřebiči.

Spotřební elektronika

Pozitivním trendem u skupiny televizorů byla rostoucí poptávka po modelech s největší úhlopříčkou. Dále rostla váha pokročilých parametrů jako UHD, Smart TV a prohnutá obrazovka. Došlo také k dynamickému meziročnímu nárůstu většiny audio kategorií: sluchátek, reproduktorů a domácích audio systémů.

Za negativní trend lze označit meziroční pokles na TV trhu v objemu i hodnotě s výjimkou největších úhlopříček. Dvojciferných propadů se také dočkaly set top boxy a videopřehrávače / rekordéry.

Foto trh

Foto trh zaznamenal rostoucí poptávku po kompaktních fotoaparátech s výměnným objektivem. Naopak kompakty s pevným objektivem se dočkaly opět dvouciferného poklesu.

Velké domácí spotřebiče

Trh velkých domácích spotřebičů vykazuje stabilní nárůst tažený především rychlým růstem sušiček prádla. Další produktovou skupinou s dvouciferným přírůstkem jsou vestavné varné desky. Rostou však i všechny ostatní podskupiny domácích spotřebičů mimo kategorii chlazení. Jedinou kategorií vykazující pokles jsou stále samostatné mrazničky, ale i u chladniček vidíme stagnaci.

Malé domácí spotřebiče

Trh malých domácích spotřebičů pokračuje v rostoucím trendu z minulého roku a v prvním čtvrtletí se jednalo o nejrychleji se rozvíjející trh v ČR. Většina produktových skupin sektoru malých domácích spotřebičů vykazuje pozitivní vývoj, a to především z kategorie osobní péče.

Negativní trend byl zaznamenán opět u odšťavňovačů. Pokles odšťavňovačů se bohužel nezastavil a meziročně se prodej této produktové skupiny snížil o více než čtvrtinu.

Informační technologie

Pozitivní vývoj zaznamenala ultratenká zařízení v rámci přenosných počítačů. Dále pokračoval růst herních zařízení v kategorii stolních a přenosných počítačů.

Naopak negativní trend, a tedy meziroční pokles objemu, byl zaznamenán u stolních i přenosných počítačů. K negativnímu trendu se připojil i dvouciferný propad tržeb u tabletů.

Telekomunikace

I nadále dochází ke zvyšování váhy chytrých telefonů, zejména s uhlopříčkou mezi 5 a 5,5 palci. Naopak klasické mobilní telefony vykázaly meziroční dvouciferný pokles.

Kancelářská technika

Pozitivní trendy zaznamenal trh s kancelářskou technikou, a to v podobě dvouciferného růstu prodejů v kategorii inkoustových tiskáren, u které průměrná cena meziročně rostla.

Naopak tržby z prodejů multifunkčních zařízení meziročně stagnovaly, průměrná cena meziročně mírně klesala.

GfK TEMAX® zprávy za všech 41 zemí, včetně datových tabulek jsou dostupné na: http://temax.gfk.com/reports/.

Kontakt: Andrea Patočková, Marcom, +420 296 555 422, andrea.patockova@gfk.com.

TZ_Růst trhu technického spotřebního zboží v České republice v 1. čtvrtletí 2017.pdf